Werken als doktersassistent bij GZA: Uitdagingen en verbondenheid

Janneke werkt sinds 2016 als doktersassistent bij Gezondheidszorg Asielzoekers (GZA). Voor die tijd woonde en werkte ze ruim vijftien jaar in Frankrijk. “Toen we weer in Nederland kwamen, hoorde ik van mijn neef dat hij het werk met asielzoekers erg leuk vond. En dat leek mij ook interessant. Na een meeloopdag binnen een azc ben ik zo enthousiast geraakt dat ik in 2016 met de opleiding tot doktersassistent ben begonnen. Vanaf het begin voel ik mij enorm op mijn plek hier. En waar kan ik mijn talen nu beter onderhouden dan in zo'n internationale multiculturele omgeving als die van ons bij GZA.”
Doktersassistent Janneke bij een GZA locatie

“Het geeft enorm veel voldoening om naar je werk te kunnen rijden en het gevoel te hebben dat je bijdraagt aan een groter geheel. Ook al ben ik maar een onderdeel van het proces, toch voel ik hoe belangrijk het is wat ik doe. Mijn hart gaat uit naar de doelgroep. Voor mij draait het allemaal om betrokkenheid en empathie. Ik geloof sterk in gelijke toegang tot gezondheidszorg, ongeacht achtergrond of afkomst. Asielzoekers hebben vaak al zoveel meegemaakt voordat ze hier komen, en ik wil graag mijn steentje bijdragen om hen te helpen en te ondersteunen bij het opbouwen van een nieuw leven.”

We moeten snel kunnen schakelen tussen verschillende taken en situaties, omdat de behoeften van de patiënten vaak complex en divers zijn


Uitdaging

Elke dag brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. “Het is soms een puzzel om de medische behoeften van de patiënten te begrijpen en te vervullen, vooral omdat taal- en cultuurbarrières soms een rol spelen. Maar juist die uitdagingen maken mijn werk zo boeiend. Het houdt me scherp en gemotiveerd om elke dag het beste van mezelf te geven.”

Werken in de asielzoekerszorg vraagt ook om veel zelfstandigheid. “We moeten snel kunnen schakelen tussen verschillende taken en situaties, omdat de behoeften van de patiënten vaak complex en divers zijn. Ik vind het persoonlijk heel verrijkend om die zelfstandigheid te ervaren, het geeft me de kans om mijn professionele vaardigheden te ontwikkelen en mijn eigen grenzen te verleggen. De inhoud van het werk dwingt je om zowel medisch als interpersoonlijk erg sterk te zijn.“

 Als zorgverlener voel ik een diepe verantwoordelijkheid om hen te ondersteunen en te helpen bij het opbouwen van een nieuw leven, waarin ze zich gehoord, gerespecteerd én gezien voelen


Kern van het werk

“Mijn verbondenheid met de doelgroep van asielzoekers vormt de kern van mijn werk. Het drijft mij om elke patiënt met de grootst mogelijke zorg en empathie te behandelen. Om hen te helpen zich welkom te voelen en om hen te ondersteunen bij het overwinnen van de uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden. Het maakt mijn werk niet alleen waardevoller, maar het verrijkt ook mijn persoonlijke en professionele leven.

Ik geloof dat iedereen recht heeft op een veilige en gezonde leefomgeving. Asielzoekers zijn vaak mensen die gedwongen zijn hun thuisland te ontvluchten vanwege conflicten, vervolging of andere schrijnende omstandigheden. Deze mensen hebben vaak alles achtergelaten wat hen dierbaar is, inclusief hun gezondheid en welzijn. Als zorgverlener voel ik een diepe verantwoordelijkheid om hen te ondersteunen en te helpen bij het opbouwen van een nieuw leven, waarin ze zich gehoord, gerespecteerd én gezien voelen.”

Iets voor jou?

Meer weten over het werk als doktersassistent op een GZA-locatie? We maken graag kennis met je. Neem contact op door een e-mail te sturen naar werving@gzasielzoekers.nl Of bekijk onze vacatures.