Het werk brengt je in een nieuwe wereld

Amber is sinds april 2024 in dienst bij Gezondheidszorg Asielzoekers (GZA) en voelt zich als een vis in het water. Het eerste wat haar opviel is de enorme diversiteit. Niet alleen de patiëntenpopulatie die overal ter wereld vandaan komt, maar ook de klachten waar patiënten mee komen. Dit vraagt inhoudelijk ook veel van je als doktersassistent. “Je wordt hier continu uitgedaagd om het beste uit jezelf te halen.”
Amber en Janneke, doktersassistenten GZA

Nieuwe wereld

Omdat er zoveel verschillende culturen op een asielzoekerscentrum (azc) wonen, brengt het werk binnen GZA je in een nieuwe wereld. Het vraagt ook een andere aanpak dan in de reguliere zorg. Als doktersassistent bij GZA ontvang je patiënten op je inloopspreekuur. Dit zorgt voor een intensere band met je patiënten omdat je ze niet alleen telefonisch spreekt. 

De verhalen die mensen vertellen zijn ingrijpend en kunnen je echt raken. “Ook mij raakt dat soms, vertelt Amber. Dat had ik voordat ik hier begon niet helemaal verwacht. Ik ben echt onder de indruk van de veerkracht van mensen. Ik heb nog nooit eerder het gevoel gehad dat ik zo nauw betrokken was bij de patiënten. De lading en intensiteit waarin de mensen leven, kun je pas echt voelen als je op een locatie bent.”

Medische skills

“De uitdaging zit niet alleen in het contact maar ook in de medische skills. De problematiek is heel anders. Denk aan schotwonden en verwondingen door bermbommen. Dat zie je niet vaak in de reguliere praktijken. Omdat je zelfstandig de patiënten spreekt, zet je elke keer weer je triagecapaciteiten in. Aangezien je dit niet telefonisch doet, maar op de locatie met de patiënt, krijg je niet alleen de klacht te horen. Je ziet ook alle emotie, angst en stress die daarbij komt kijken. Als professional wordt je hier continu getriggerd en dat maakt je echt beter.”  

“Wat soms moeilijk is aan het werk, is dat je vaak niet in je eigen taal kunt communiceren met je patiënt. Het zorgt ook zeker voor hilarische momenten waar je na een consult met plezier op terugkijkt. Het is mooi om te ervaren hoe goed je kunt communiceren met handen en voeten. Natuurlijk is het in veel gevallen wel nodig om een tolk te gebruiken.”

Ik ben zo enorm warm ontvangen dat ik mezelf daardoor direct op mijn gemak voelde


Kleinere teams

Je werkt binnen GZA vaak in kleinere teams. De teams zijn hecht, staan voor elkaar klaar als het nodig is en er heerst een duidelijk gevoel van het gezamenlijk volbrengen van een missie. “Ik ben zo enorm warm ontvangen dat ik mezelf daardoor direct op mijn gemak voelde. Dit draagt er ook aan bij dat je snel genoeg vertrouwen hebt om je rol goed te kunnen uitvoeren. We zijn als team van huisarts, POH GGZ, praktijkverpleegkundige en doktersassistent gewend om samen veel te overleggen. We bespreken de casussen vaak laagdrempelig en lopen makkelijk bij elkaar naar binnen. Iedereen binnen het team heeft daar een belangrijke rol in. Je voelt duidelijk dat je een belangrijke schakel in het geheel bent. Er is voor mij niks mooiers dan te ervaren dat je door je directe collega's gewaardeerd wordt.”

De patiënten geven je hier zoveel waardering


Trots

“Ik ben echt trots als ik een patiënt met stress en angst een inloopspreekuur binnen zie lopen en ervaar dat diegene na het gesprek met de juiste hulp maar ook met geruststelling en vertrouwen de deur uit zie lopen. Voordat ik bij GZA ging werken, werkte ik in de detachering. Ik ben daardoor al op veel plekken geweest en heb ook verschillende populaties meegemaakt. De patiënten geven je hier zoveel waardering. Ondanks dat we niet altijd alle faciliteiten ter beschikking hebben zoals in andere praktijken, is de voldoening die ik hier uit mijn werk haal veel groter. Tijdens het spreekuur kunnen wij wel tot 20 minuten per patiënt bezig zijn als doktersassistenten. Dat kom je in de reguliere eerstelijnszorg nergens meer tegen. Ik vind het heerlijk dat het niet alleen maar lopendebandwerk is en dat er geen gevoel van productiewerk heerst. Ik ben weer écht in de zorg aan het werk. Ik ben nog niet lang in dienst, maar ik heb eigenlijk al gezien dat ik hier echt niet snel meer weg zou gaan.”